MeoDeneme - Komplo Teorisi
- yazı boyutu yazı boyutunu küçült Yazı boyutu büyüt
- Yazdır
- Eposta
Komplo teorisi, çalışan ancak kendi içinde gereğinden fazla ses çıkaracak kadar boş beyinlerin bu dağınıklığını kolayca ve takıntı halinde düzene sokma yöntemidir. Hafta sonu annesi sorumluluğunda temizlik hastası bir akıl, mantığa evden defolup gitmesini söyledikten sonra giriştiği bir titizlik hastalığının adıdır komplolar. Yeterince toparlanmış ortalıkta, mantığın artık bu manzarayı anlamlandırmak için kendince bahaneler üretmesi gerekir. Çünkü insan çok iyi bilmektedir: boş ve donanımsız her akıl bir hapishanedir! Bunu izah etmenin tek yolu ise birilerinin kendisini bu cehalete hapsettiğini vurgusuyla paçayı kurtarmaktır. Akıllar mantıktan her zaman üstündür ve her üstünlük başarılı sonuçlar veremez.
Dünya üzerinde iki tür bağımlılık var-biri yıkıcı diğeri yapıcı-, ilki öğrenmeye, diğeri ise bilmeye duyulan açlık. Öğrenmeye duyulan bitmeyen bir açlığınız varsa, bu durum muhtemelen açlıktan öleceğinize delalettir; bilmeye duyulan amansız bir özgüvenin pençelerinde iseniz, durumunuz biraz daha vahimdir ve muhtemelen ne yaşadığınızın ne de öldüğünüz farkına varacaksınız.
İnanç dolu masalların eskisi kadar sükse yapmadığı çağımızda, toplumun "dur şu insanları bir de şuradan kandırayım" deme şeklidir komplo teorileri. Bilim dolu yaşamların eskisi kadar heves getirmediği, maddi dengesizliğin dünyasında geri kalmışlığa takılan en naif kulptur ayrıca, "aslında biz de çok başarılıyız da, büyük başlar.." minvalinde. Bitmeyen bir hevesle tüm dünyayı kendi metrekarelik arazisinden kontrol etme aşkıdır bilgisizlik. Bilgisizlikten doğar tüm komplo teorileri.
Tarihteki en büyük komplolardan doğar cennet ve cehennem. Ömrüne anlam veremeyen tüm inanç açlığındaki toplumlarını kendilerini inançlarıyla kuramlaştırmış ve onlarca fantastik öğeden doğan sistemli ve modern tek tanrı inançlarına kadar başarıyla ilerlemişlerdir. Günümüzün en bilimsel başarıları da, bu inanç-bilinç savaşında ortaya atılan kavga dolu ve zorlu ilerlemelerin inadıyla parça parça ilerlemiştir. Sonuçta, ister naif bir yaşam hissiyatı ile inançların kurgulanışı olsun ister modern çağın en büyük tutkusu olan bilinçli bilim kovalamacaları olsun en köklü sistemlerimiz teorilerin komploya dönüşmesinden doğar, onlarla gelişir ve en doğruyu en nihayetinde bulur!
Karanlık tarafı itibariye komplolar, yerinde hiçbir şey yapmadan duran tüketim toplumlarındaki cehalet potansiyelini etkinleştirmek için en büyük gücü oluşturur. Birbirine düşman toplumlar yaratmak için yapmanız gereken basit komplolarla bazı kesimleri hedef göstermektir. Tüm dünya görüşü belirli ve çalışkan toplumların başarısı üzerinden eziklenme siyaseti olan her ülke bir savaş kaynağı, bir savaş alanı ve bir cehalet merkezidir.
Kaynak gösterilmeden birbirinin tekrar eden her edebiyat eseri bir komplo teorisidir, duygusal anlamda. Kaynakları belirli olmayan, masalla moderni karıştırmaya çalışan her yeni inanç öyküsü komplo teorisidir, kutsal anlamda. Hedefleri ölüm, hırs, güç ve para olan her boş bilimsel kargaşa ve kandırmaca da aynı komplonun döküldüğü karanlık denizdir. Bu denizde yalnızca cehaletin balıkları yüzer, sadece onlar avlanır ve sadece dünyanın en büyük kötülüğü olan insan düşmanlığı bundan beslenir.
Tüm bunların çaresi ise, aydınlığa inanan inançlar, insanlara inanan ve sınırlarını yıkmış toplumlar ile kendini insana ve dünyaya adamış doğru yazın ve bilim çalışmalarıdır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde tanrının yarattığı tek cennetin dünya olduğunu aşikar hale gelecektir..
Meo - 2015
MeoEdebiyat Denemeler Blogu
'Mehmet Şentürk