MeoEdebiyat - Denemeler Blog
MeoEdebiyat - Denemeler Blog Pic.Source: "Crow Spirit" by Ellysiumn on DeviantArt.com

MeoDeneme - Sanırım Tek Eksik Kelimemiz: Schadenfreude (Artsevinç)

  Denemeler Blog

 

Sanırım Tek Eksik Kelimemiz: Schadenfreude

  İnsanlar bildiği kelime kadar konuşabilir ve düşünebilir. Ancak, bu genel tespit asla insanları bilmedikleri hisleri yaşamaktan veya o eylemleri yapmaktan alıkoymaz. Örneğin, Almanca'da çok güzel bir duygu-birleştirme ifadesi var: 'Schadenfreude' (Shade=kötü olay, Freude=sevinç). Anlamı "başkasının acısına sevinmek". Sanırım tek parça halinde bizde de Artsevinç olarak kullanılması gerek. Başkalarının acılarına, üzüntülerine ve kaybetmesine sevinmek gibi bir sosyal uygulamamız var. Çok da güzel uyguluyoruz günlük hayatta, bizden olanların acısıyla dertlenecek kadar içten olmamıza rağmen bize ait olmayan herkesin üzüntüsünden keyif almak gibi garip bir kötülcülüğümüz var!

  Bu artsevinç bizlerin içten içe kötü olduğumuzun büyük kanıtı. Başkalarının hep kaybetmesini, böylece bizlerin otomatik olarak kazanan olmasını isteyecek kadar alt seviyelerdeyiz medeniyetin insancıl yanı tarafında. Gariptir çok misafirperver, içten, samimi, güzel bir sosyal yaşama sahip ülkeler olarak anlatılageldiğimizin mevyelerini yiyiyoruz ancak çürümeye yüz tutmuşluğumuz da yavaş yavaş ayyuka çıkmak üzere. Anlıyor artık toplumlar içerlerinden çıkan bu çürük parçaları. Dünya çok da iyi biliyor kimin ne kadar iyi göründüğünü veya kötü davrandığını. Bize biraz yakın olanların katliamlarına bile göz yumarken, bize biraz uzak olanların bu katliamlar altında ezilmesine bile ses çıkarmıyoruz, "oh olsun" dediğimiz bir yanımız var. Kavgalı komşularımız bile en kötü zamanlarımızda deprem, sel gibi felaketlerde ilk yardımımıza koşanlar iken bizler onların başına gelen her şeyi kötü yorumlayabiliyoruz. Elbette tek taraflı değil bu! Medeniyetin beşiği denilen ülkelerde bile böyle tipte tepkiler görmek ziyadesiyle mümkün.

  İnsanoğlunun bu sosyal kalabalığının ve çeşitliliğinin içerisinde yaşamaya alışmayan her insan kolayca artsevinç yaşamaya alışıyor. Kendi küçük ailesinde bile kavgalar, dövüşler, miras kavgalarına kadar giden vahşi sonuçlar ortaya çıkıyor.

  Tüm bu nedenlerden ötürü bizlerin de artık toplumun dile getirmediği ancak gözlemlenmesi mümkün durumlar için yeni yeni kelimeleri de diğer toplumlardan alıp kendimize uygulama vaktimiz geliyor da geçiyor. Artsevinçli insanlardan uzak durun özetle. Böyle insanlar birgün sizinle ilgili çıkarları bittiğinde de kaybetmenizi ister, bekler, umar ve bunlar meydana geldiğinde sizin adınıza da sevinir!

Meo - 2019
MeoEdebiyat - Denemeler Blog
'Mehmet Şentürk

Son DüzenlenmeÇarşamba, 27 Şubat 2019 17:59
(5 oy)
Okunma 2554 defa
Yorum ve görüşleriniz değerlidir. Facebook hesabınız ile yorum yapabilirsiniz.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.