MeoEdebiyat - Denemeler Blog
MeoEdebiyat - Denemeler Blog Pic.Source: "Dear diary" by neonparrot @deviantart.com

MeoDeneme - Öz ve Saygı

  Denemeler Blog

  Öz ve saygı birbirinin tamamlayanı, tamlayanı ve kişinin neredeyse tamamı! Sorun şu, öz(ben) de saygı(biliş) da başkalarıyla, başkalarından, başkalaşım dahilinde kodlanmaya, vurgulanmaya, törpülenmeye, örselenmeye ve dövülüp şekillenmeye çok müsait. Tüm suçu diğerleştirmek değil amacımız ancak tüm suçu diğerlerine atabilecek kadar kendimizi suçlu hale getirişimiz çok yanlış yüzyıllardır. İnsan zaten yığınlardan kitlelere, kitlelerden bireylere evrilirken attığı binlerce takladan biri yalnızlaşan benliğin çeşitli sanrılara boğulması ve sorunlaşması. Öz ve saygı da böyle.. Bize hediye edilen birer kavram, biraz gerçek, biraz sıradan, biraz önemli, çok kalabalıkta kalmış bir derin anlam.

  Yaşam insanın çevresinde binlerce yıldır şekilleniyor ve insanoğlu bunlara ayak uydurmak için nasır tutuyor düşünceleriyle. En nasırlaşmış düşüncelerden biridir benlik ve onunla olan birebir ilişkimiz. Artık, modern çağın en büyük anlamlarının atfedildiği bu öz-saygı meselesi kişilerin farkındalık, eğitim, yalnızlık ve ekonomik bağımsızlık düzeyleriyle paralel şekilde sorunlaşmaya da meyletmekte..

  Kendimizi tanımak zorlaşıyor, başkalarını tanımayı unuttuğumuz bu sosyal dünyada.
  Kendimizi beğenmek zorlaşıyor, topluma çıkıp gösteremediğim tüm potansiyellerimizi arasında.
  Özgürlüğümüz çoğalıyor gibi görünüp yaşanmıyor hale geldikçe hapsoluyoruz düşüncelerimizin parmaklıklarına..

  Yaşam böyle, adaptif (uyarlamacı) dertlerin, sabitlikten yana olan tembel benliklerle savaşı bu aradığımız öz-saygı. Kendimizde aradığımız başkalarından gördüklerimiz olduğu sürece sayıyor yerinde kendiliğimiz. Düşüncelerimiz başkalarından kopya, ezbere eğitimli beyinlerde çorba halinde, tuzsuz, tatsız ve saygısız kendine bile.

  Özünüzü bilin, yalnızca kendinize göre, kendinizle, öz benliğinizin içindeki o asiyi bastırıp, uyumluyu mutlu edin! Saygıyı öğrenin, önce kendinize, özellikle de başkalarının gözlerinde, dillerinde, sözlerinde ve hareketlerinde. Dünya kendini keşfedemeden ölen çok gezgin görüntülü ancak mahalli basık karakterle dolu! Siz onlardan olmayın. Kendinizi arayın (öncelik anlamlarınızda), bulduğunuzdan şikayet etmek yerine de saygı duyarak en doğrusunu uyumlu bir şekilde sağlayın. Çünkü, hataysa (aşk gibi) hep yapılacaksa sorun sizde değil sorunun dikta halindedir.

Meo - 2018
MeoEdebiyat Denemeler Blog
'Mehmet Şentürk

Son DüzenlenmeCuma, 05 Ekim 2018 22:36
(3 oy)
Okunma 3400 defa
Yorum ve görüşleriniz değerlidir. Facebook hesabınız ile yorum yapabilirsiniz.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.