MeoHaber - Edebiyat Blog Açacaklara Tavsiyeler
- yazı boyutu yazı boyutunu küçült Yazı boyutu büyüt
- Yazdır
- Eposta
Ülkemizde edebiyat blog yazarlığı henüz yeni ve çok amatör şekilde yapılmaya devam ediyor. Çok mükemmel okurlarımız var, mecmualarını çevrimiçi de olsa tek seferde okumaya hevesli, meraklı, tutarlı ve yeniliklere açık. Öte yandan, çok yetenekli, kelime cambazı kaliteli yazarlarımız var birçoğu da küçük de olsa bloglarında kendi alt-dünyalarını kurmayı başarıyor. Bu konuda edebiyat yazılarına gönül vermiş ve edebiyat blog kurmaya heves eden dostlarımıza dilimiz döndüğünce birkaç öneri sağlamak istiyorum. Elbette ki müsaadenizle..
Edebiyat blog açmak isteyenlerin aklındaki sorular genelde şu şekilde:
- Blog sayfasını başka sitelere bağlı olarak mı yoksa bağımsız olarak mı açmak gerek?
- Edebiyat blogu özelinde hangi türler daha baskın ve bilinirliği yüksek?
- Edebiyat bloglarının okunma düzeyi nedir?
- Hangi sıklıkta yazmak gerekir?
Kısa kısa yukarıdaki soruları cevaplamak gerekirse. İlk olarak, edebiyat blogunun sosyal medya üzerinde yayılmaya çalışması veya blogspot-tumblr gibi ücretsiz blog sistemlerinde büyütülmeye çalışılması neredeyse en zor yöntem. Bilinirliği çoğalması için binlerce yazı yanı sıra, binlerce de takip ve yeniden gönderme yapmak gerekiyor ki bu da özgün bir blog ortaya koymanızı zorlaştırıyor. En güzeli Wordpress gibi kısmen daha kolay sistemlere, kendi alan adınız ile yeni bir oluşuma gitmeniz çok daha iyi olacaktır. Ancak, yıllık gideriniz 200-400 TL arasında olacağını da belirtmek gerek. Edebiyat blogları genellikle geniş kapsamlı türleye yer verme eğilimindeler, ancak yalnızca öyküler-şiirler gibi çok uzmanı olduğunuz bir alanda da ilerlemeniz mümkün. Blogumuzun YAN MENÜ AÇ kısmına dokunursanız (imlecinizi getirirseniz) şahsım adına Kısa Öykü, Şiir, Deneme ve Aforizmalar konusunda binlerce yazı eklediğimi görebilirsiniz. Bu en geniş yelpaze demek.
Okunma düzeyleri açısından, Google aramalarında neredeyse tüm blog türlerinde 1. sırada bulunabilen (Şiir blog, denemeler blog, aforizmalar blog, kısa öykü blog vb. - Google'da deneyebilirsiniz) bir web-sitesine sahip olmama rağmen, yıllık 10-20bin ziyaretçi dışında pek de bir yoğun trafik olmadığını üzülerek belirtmek isterim. Komik bir olay olarak da şunu ekleyeyim, aylardır blogumda Google Adsense reklamları var, aylık 3-5 TL gibi kazançlara sahipti; ben ise geçenlerde şarkı sözleri paylaşırken Aleyna Tilki'nin Dipsiz Kuyum şarkısını ekledim Şarkı Sözleri kısmına ve URL yazarken yanlışlıkla "Dipsiz Kuyu" sözleri şeklinde başlık açmışım. Sırf bu hatalı yazımı insanlar benimle birlikte takip edince 30 bin üzerinde ziyaretçi alarak aylık reklam gelirimin 20 kat katlanmasına yol açtım. Bilmeyerek, şansına.. Özetle, edebiyat gelir getirmese de yan gelirler için ek yayın yöntemleri uygulayabilirsiniz, eğer hedefiniz biraz da gelir getirmek ise.
Yazma sıklığı konusunda, günlük yazarak kendinizi yormanıza gerek olmadığını iletebilirim. Özellikle de blogunuzu belirli (2bin yazı) bir oranda doldurduysanız artık daha kaliteli yazmak, daha çok yeniden paylaşarak sosyal medyada bilinirlik sağlamak gibi eylemleri deneyebilirsiniz. Haftada iki yazı girişi bile tarama sistemleri (Google, yandex, bing vb.) için yeterli olacaktır.
Yayınlamaya başladıktan sonra ise öncelike makale biriktirerek keyifle işinize odaklanabilir, olumsuz-olumsuz yorumlar beklemek yerine sizi anlayan okurlarla kavuşmak için teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanma yollarını seçebilirsiniz. Sosyal meyda bilinirliği eşittir:
- Facebook sayfası,
- Instagram resimli gönderiler,
- Kullanışlı ve kolay anlaşılır etiketler,
- Resimler ve videolarla zenginleştirilmiş yazılar,
- Pinterest gibi toplama sitelerine bol gönderi,
- Gerekirse edebiyat ile ilgili forumlarda kendinizi tanıtabilirsiniz.
Edebiyat alanında 4-5 senedir keyifle paylaşım yaptığımız blogumu gezerek aklınıza takılan tüm soruları aşağıdaki yorum alanlarında belirtebilirsiniz. Dilerseniz [email protected] adresi üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz. Hepinize kişisel edebiyat dünyanızda keyifli üretimler ve paylaşımlar diliyorum.
Meo - 2018
MeoEdebiyat - Haberler
'Mehmet Şentürk