MeoEdebiyat - Denemeler Blogu
MeoEdebiyat - Denemeler Blogu Pic. Source: "Between Heaven and Hell" by Cristianaleone @Deviantart.com

MeoDeneme - Cenneti Ararken Kaybettiklerimiz

Öne Çıkan
  Denemeler Blog

Sagopa Kajmer - Bulun (Uyarlama Klip)

 Geçmişin doğal ortamında hiçbir ulus, geçmişin enginliğinde hiçbir yerel nüfus cenneti aramamıştır. Çünkü onlar halihazırda cenneti yaşayan milletler olagelmiştir. Şimdilerde inançlarda, yaşamlarda ve umutsuzlukta cennet diye satılan şey aslında geçmişimizdir. Peki şimdilerde onu ararken, neleri kaybediyoruz?

 Aslında kaybettiğimiz şey kayıp bir şehir-efsane bir yaşam. Aradığımız ise o güzelliklerle ve bizim yüreğimizde kelebekler gibi uçuşan vahşilik. Doğadan gelmiş, artık modern doğasız kobaylar olarak arıyoruz doğallığı. Doğaya aitliğini yalnızca saçma sapan belgesellerde bulan havyanlarız biz. Doğal korkularımızı yapay beton yığınları arasında aşkla, inançla, dinle, kültürle, büyümekle-yaşamakla ve çalışmakla yoğuruyoruz. Mutluluğun doyumunu cennet aramasındaki açlığımızla bütünleştiriyoruz büyük çalışkanlıkla! 

 Birkaç ucuz yüzyıl boyunca daha bizlere kurgulanıp satılan cennet isimli o idealist kurgu, zaten ilk insanın cennet girmesiyle otomatik olarak günümüz dünyasına dönüşecek zaten. Bunun farkına varamıyoruz, Tanrı'ya karşı bile çıkarcıyız.

Tanrı'ya karşı iyi kalpli inançlıyı, insanlara karşı iyi kalpli bir çıkarcıyı, kendimize karşı iyi olacağını düşünen bir yalancıyı oynuyoruz kazanmak adına.. Ne saçma.

Yukarıdaki şekilde belirtmiştim bu durumu Yarıştırılmak isimli deneme çalışmamda, aşağıda yorum bölümünde bağlantıyı bulabilirsiniz. 

 Sonuç olarak dünya hapishanesindeki yaşam süreliğince belirsiz cezalarımız var çekiyoruz, adına kader oyunu diyoruz. Atmosferin bize sunduğu bu büyük hava hapsi yetmiyor, kendimize ekstra koğuşlar oluşturuyoruz. En sevdiğimiz o bilinçaltı yaşantılarımızda kendimize çok daha özel koğuşlar yaratıyoruz. Sonra da dua ediyoruz bizi tek bir kutsal cezayla cezalandırdığını düşündüğümüz eski nesil tanrılara. Bilmiyoruz o tanrıların da bir zamanlar insanların kralları olduğunu. Bilmiyoruz dünyanın bir zamanlar gerçekten bir cennet olduğunu. Bunun ispatı için birkaç el değmemiş doğa, biraz su, biraz da toprak yeterlidir! Gidin görün..

 Yalnızca cennetinde cehennemi yaşayanlara aittir cennet hayalleri, yalnızca cennetli hikayeleri satar cehennem zebanileri ve Shakespeare'in de söylediği gibi "Cehennem boş; tüm şeytanlar burada." Sonuçta hepimiz yaşıyoruz kendi kazanlarımızda, adına toplum, millet, vatan vb. gibi saçmasapan kelimeler yüklüyor; birbirimizi avlıyoruz, birbirimizi yönetiyor ve bitiriyoruz kendi medeniyetlerimizi yüz binlerce defadır. Ne için? Cennet vaatleriyle yıktığımız cehennemden çıkabilmek için. 

 Çok da uzak olmayan bir gelecekte bulacağız elbette o cennet ifadesindeki yaşam dokunuşuyla insan müdahalesi görmemiş gezegenleri. Sonra kafalarımızda yeni bir cennet daha kurgulayıp gidip oraları da yıkacağız! 

 O yüzdendir ki, cennete inanmayın cennete çevirin yaşamlarınızı. Cehenneme hep inanın çünkü içinde yaşamaktasınız doğanızın yönünü unuttuğunuzdan beri. İçinizdeki şeytanlara son bir şans verin, kendilerinin ne kadar suçlu olduklarını görüp doğa anaya avuç açabilirler, belki.

Meo - 2016
MeoEdebiyat Denemeler Blogu
'Mehmet Şentürk
Orijinal yayınlanma tarihi: 2016-05-14 18:08:49

Son DüzenlenmeSalı, 28 Mart 2017 19:59
(5 oy)
Okunma 4086 defa
Yorum ve görüşleriniz değerlidir. Facebook hesabınız ile yorum yapabilirsiniz.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.