MEOEDEBİYAT
Bu sayfayı yazdır
MeoEdebiyat - FotoBlog
MeoEdebiyat - FotoBlog Pic. Source: "Curious Bird-Dove" by meosenturc @deviantart.com

MeoFoto - Farkında Mıyız?

  MeoFoto Blog

  Farkında mıyız bir poz hakkı sağlamayan güzelliklerin yaşamın narin dinamikleri arasında bizleri her daim izlediğinin? Farkına varabiliyor muyuz fotoğraflardaki güzelliklerin gözümüze sokulmadıkça? Varıyorsak nasıl, varamıyorsak neden?

  Fotoğrafçılık veya fotoğraf hevesi, birçok-benim gibi-amatör fotoğrafçılığının dünya güzelliklerinin farkına varması açısından yüzlerce kez vurgulanan değerlerdir. Ancak, buna benzer ifadelerin altında büyük bir trajedi yatıyor: bizlerin normal bakış açılarımız ile dünyayı güzel gözlerle göremediğimiz..

  Konuyla ilgili bir video örneği eklemek istiyorum, 50-60 yıl önce yaşadığım köyün merkezinde köy öğretmenleri, öğrencilerle bir araya gelerek bir park oluşturmuşlar, onlarca ağaç ve çalı dikilmiş. Sonunda köyün merkezinde ağaç yoğunluğu yüksek bir alan oluşturulmuş. Köylüler ve köyde yaşayan insanlar olarak bizler asla değerini bilmediğimiz, seslerini duymadığımız, renklerinin farkında olmadığımız bir değere sahibiz. Ama göremiyoruz. 45 saniyelik bir çerçeve içine alıp videosunu çektim, aşağıda izleyebilirsiniz:

  Bu örnekte de görüldüğü gibi, yaşamlarınız akış hızında kendi adımlarımızın farkına varamıyoruz. Yaşam yolunda çok hızlı ve aceleyle ilerlediğimiz için yolun ve onun çevresindeki insanların, doğanın, dünyanın veya güzelliklerin hiçbirinin farkına varamıyoruz. Bizler köylü insanı olarak, bu parkta saçma sapan dünyevi kavgalarla çay-kahve sohbetlerinden kuşları duyamıyoruz. Bu videodaki sesleri, görüntü olmadan hangi köy insanına göstersem, "burası bizim köyden olamaz," diyebilir, hatta bundan emin bile olabilir! Sorun duyularımızı gerçek yaşama kapatıp, kendi kurgusal dünyamızda kahrolmak. Sorun, güzel yaşamak için güzel bir doğayı yok etmek, doğadan kaçmak, doğayı unutmak ve onu belgesellerde aramak. İçinde yaramak varken..

  Makelemizin üst kısmındaki fotoğraf da yine başka bir yaşam arkadaşım olan kumrulardan biri içeriyor. Çok meraklılar, çok yakınlar insanlara ve çok güzeller. Ancak, gerekmedikçe farkında varamıyoruz güzelliklerinin, yalnızca özel bir fotoğrafa konu olmalarını bekliyoruz. Asla kahverengi vahşi tonlarının farkına varamıyoruz, biraz ışık oyununuyla, biraz bilgisayar işlemcilerinin filtrelemesi ile görebiliyoruz güzelliklerin özel içeriklerini!

Fotoğrafın orijinal halini en altta yorum bölümünde ekledim, indirip kullanabilirsiniz.

Meo - 2016
MeoEdebiyat FotoBlog
'Mehmet Şentürk

Son DüzenlenmePazar, 22 Mayıs 2016 17:23
(1 Oyla)
Okunma 2932 defa
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.