MeoEdebiyat - Denemeler Blog
MeoEdebiyat - Denemeler Blog Pic.Source: "Gilded Last" BY ashpwright @deviantart.com

MeoDeneme - Güneş Şamanının Günlüğü

  Denemeler Blog

  Ömrü boyunca güneşin varlığı ve gücünün bu topraklar üzerindeki temsilcisi olan bir adam olduğunuzu düşünün! En çok ihtiyaç duyduğunuz o bitkilerin yeşerdiği, tarlaların yağmur mevsimi sonrası güneşe aç olduğu bir dönemde, kapınızda tüm coğrafyanın kalburüstü adamları beklerken gariptir ama günlerce güneşin tutulması güzel bir haber olmasa sizin için...

  İnsanlar bilemediklerine inanmak, kontrol edemediklerine saygı duymak, erişemediklerine de tapmak zorundadır. Bunun geçerli olmadığı hiçbir dönem yok. Modern (yalnızca bize göre) çağlarda bile bugün insanların inanç tarlalarında nasıl ekilip biçildiğini, naif duyguların ve saflığın nasıl hasat edildiğini görmek inanın üzücü. Ama salt bir gerçek olarak taş gibi duruyor karşımızda. Hiçbirimiz güneşin gücüne tapan, sözüm ona tüm gücünü ondan alan ve insanlığa dağıtan birer şaman değiliz, din adamı olmadık mesela birçoğumuz kimselerin yaşamın kontrolüne dair hiçbir şey bilmediği antik bir coğrafyada. Sorum şu: ya hepimiz benzeri bir yalan satışının mahsullerini topluyorsak hala? O zaman kim gösterecek bize yanıldığımız yaşamda ve doğruda. Evren ne zaman tokatlayacak bu cahil dünyanın cühela tiplemeleri olan insanları? Merakla bekliyoruz, hatta safça.

  Her doğrunun bir gün ortaya çıkmak gibi garip bir huyu vardır; bu sözü birçok yerde duymuşsunuzdur. Peki inandığınız, inandırmak için başkalarıyla savaştığınız, canınızdan bile üstün tuttuğunu o güneşler ya bir gün solarsa? Bir gün aniden kararıverirse sizin çok da güvendiğin, sırtınızı sıvazlayıp ısıtan yalansal güneşleriniz? O zaman ne yapacaksınız hiç düşündünüz mü? Kaosun, geçici şaşırmaca ve takibindeki aydınlanmaların süreçler olarak sizi kurtarmayacağı garip bir girdabın içerisinde kaybolduğunuz varsaysak mesela! Neler daha gelebilir başımıza?

  Yaşam da böyle şeylere gebe işte.. Bi' anda göçen güçleri hasat eden insanların başına gelen realiteler bütünü kader denilen. Yazgı atfedilen, insan elinde harcanız giden! O yüzden çok da güvenmeyip süregelen yalancı güçlenmelerinizin garip yansımalarına. Elbet yaşamın değişken ve akışkanlığı içerisinde doğruların parçaladığı dağlardan yeni yeni nehirler akacak! Elbette yeni bir gün yeni bir yalanın karanlığını aşacak ve yeniden bir aydınlık tanımlanmaya başlayacak. İnsan eliyle yıkılanlar; insan eliyle doğrulanacaktır.

Meo - 2019
MeoEdebiyat - Denemeler Blog
'Mehmet Şentürk

Son DüzenlenmePazar, 13 Ekim 2019 02:13
(5 oy)
Okunma 3586 defa
Yorum ve görüşleriniz değerlidir. Facebook hesabınız ile yorum yapabilirsiniz.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.