MeoEdebiyat - Denemeler Blog
MeoEdebiyat - Denemeler Blog Pic.Source: "The Untold Story" by xetobyte @DeviantArt.com

MeoDeneme - Aşk ve Jamais Vu

Öne Çıkan
  Denemeler Blog

  Hepimiz yaşamımızın bir yerinde 'deja vu' olarak adlandırılan ve olayların ortasında ilk kez yaşadığımız bir anı geçmişimizde çoktan yaşamışız gibi hissettiğimiz anlık şoklara uğramışızdır. Peki ya bunun tersi varsa? Evet, var: Jamais Vu.. Aşklarımız gibi her yeniden yaşadığımızda, binlerce kez bile olsa ilk kez oluyormuş gibi hissetmeye de Deja Vu'nun tersi olarak Jamais Vu deniliyor. Bizim yaşadığımız da bunun gibi, değil mi?

  Her seferinde aynı heyecanla aşık olmuyor muyuz? Unutup tüm çektiğimiz acıları, yaşadığımız o hayalden gerçeğe dönerken geçtiğimiz sancılı-kavgalı tüm aşkların üzerine nasıl oluyor da aşk bir kez daha bize jamais vu yaşatıyor. Hiç olmamış gibi onlarca kez olmuşu yaşayabilmenin en garip yanı bu his. Daha dün 'asla sevmeyeceğim,' 'asla eskisi gibi olmayacağım' diyen tüm insanların inadına onlarca kez daha yaşadığı, binlerce kez önünden geçtikleri bu kader yolunu tekrar geçerken ilk kez hissiyle tekrarlanan bir jamais vu aşk denilen. Aynı hatalara tekrar iten, tekrar üzen ama ve ancak asla vazgeçilmeyen..

  Basit yaşamlarımız var, basit alışkanlıklarımız, basit hatalarımız var tekrar tekrar yapmanın bencilliğinde savrulduğumuz. İşte onun bambaşka yansıması aşkın bu vurgulu hataları. Asla aşklarımızda deva ju yaşamak istemiyorken her seferinde yeniden-sıfırdan yaşıyormuş gibi jamais vu yaşamamamızın başka bir açıklaması olamaz o yüzden. Aşkı seviyoruz, hatalarımızı kolayca benimsiyoruz, geçmişimizi kolayca unutmadığımızı zannederken her hatırladığımızda aklımızda yeniden kurgulayıp kendimize göre yumuşatıyoruz; en nihayetinde de vakti geldiğinde, sıcaklığı yüzümüze-gönlümüze vurguğunda aynı gencecik yüreğe sahip olduk sanıp aynı aşkı aynı şekilde ilkmiş gibi yaşıyoruz. Bundan daha güzel jamais vu olabilir mi?

Meo - 2017
MeoEdebiyat Denemeler Blog
'Mehmet Şentürk

Son DüzenlenmePazartesi, 02 Ekim 2017 01:43
(3 oy)
Okunma 3764 defa
Yorum ve görüşleriniz değerlidir. Facebook hesabınız ile yorum yapabilirsiniz.
X

Sağ Tıklama

Sağ Tıklama ve Kopyalama Sitemizde Engellidir.